Reserveren

Lightpainting - licht, camera, actie!

Het klinkt een beetje alsof het uit een slechte science fiction film komt, maar het is daadwerkelijk real-life. ‘Verven met licht’ is de letterlijke vertaling en dat is ook wat het is.

 

Doordat er meerdere technieken zijn voor lightpainting zijn er ook verschillende soorten ‘kunstwerken’ ontstaan. Bij indirecte verlichting wordt er gebruik gemaakt van een lange sluitertijd op de camera en van losse zaklampen of andere lichtbronnen. De camera staat in dit geval op een statief en fotografeert het bewegende deel. Hoe langer een gekleurde lichtbron open staat, hoe intenser de kleuren op foto worden.

Je kunt ook met de camera, met een lange sluitertijd, een beweging maken bij lichtbronnen die er al zijn. Bijvoorbeeld bij een auto waarvan de koplampen nog aan staan. Als je met je camera een draaiende beweging maakt zul je zien dat de lampen hun eigen leven gaan leiden. Er worden wel eens foto’s per ongeluk zo gemaakt en dat wordt dan vaak gezien als een verpeste foto, maar is dus eigenlijk een klein kunstwerkje!

 

Terug in de tijd met Fotodoos

Alhoewel de techniek erg van deze tijd lijkt, is het toch jaren oud. De eerste gedocumenteerde lightpainting komt uit het jaar 1889 en wordt door de makers "Pathological Walk From in Front" genoemd.

Het is weliswaar een zwart-wit foto en een beetje stoffig, maar hier is al wel duidelijk te zien dat het om lightpainting gaat. En zeg nou zelf? Wie had er toen gedacht dat deze foto de grondlegger zou worden van een fotografie techniek die steeds populairder wordt. Een aantal jaar later in 1914, creëerde Frank Gilbreth samen met zijn vrouw een lightpainting door lichtjes te bevestigen aan arbeiders en zo hun bewegingen vast te leggen. Waren de arbeiders wel efficiënt genoeg aan het werk? Dat kon aan de hand van de lichtjes bekeken worden. Zoiets kan je je nu bijna niet meer voorstellen, omdat daar nu andere technieken voor zijn. Maar het is wel goed bedacht!

 

Het leuke is nu, je hebt er niet ontzettend veel ruimte voor nodig om zo’n mooie licht schilderij te maken. En het hoeven ook niet altijd grote bewegingen te zijn. Een klein lampje is voldoende en kan dus voor hele mooie en creatieve plaatjes zorgen. Een klein hartje? Of een naam? Iedereen heeft wel eens tijdens oud en nieuw getekend met een sterretje in de lucht. Ook dit is licht dus perfect voor voor een licht schilderij.

Dat is zo leuk aan lightpainting, alles is mogelijk met deze techniek!


 

360 graden lightpainting

Heb jij een evenement of feestje waar wel wat ‘science-fiction’ bij past? Of waar genoeg creatieve geesten rondlopen waar sowieso wel een fantastisch kunstwerk uit komt? Bij Fotodoos is het mogelijk om iedereen kennis te laten maken met een photobooth in combinatie met lightpainting. De lampjes en instellingen regelen wij! Het enige wat jij hoeft te doen is alvast bedenken wat je zou willen tekenen met licht. En omdat dat nog niet genoeg is, kan Fotodoos je ook helpen aan een hele gave light painting 3DGIF! Jij kan lekker blijven staan waar je staat en de camera’s doen het werk. Tekenen met een Lightstick of andere lampjes terwijl je van alle kanten wordt gefotografeerd.

Kies jij voor deze gave techniek bij jouw evenement of feestje? Vergeet dan niet wat breeklichtjes mee te nemen! En wie weet, wordt jouw kunstwerk wel grondlegger van de ‘Fotodoos light painting-techniek’.